Zwangerschapsreflexologie

een specialisme binnen de voetreflexologie

Ontspanning, vitaliteit en contact tijdens de zwangerschap

Voetreflexmassage tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is je lichaam hard aan het werk en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid en vitaliteit tijdens de zwangerschap te optimaliseren. Een voetreflexmassage tijdens je zwangerschap kan een moment van rust en ontspanning bieden. Daarnaast kan een voetreflexmassage ook verlichting bieden bij verschillende klachten, zowel lichamelijk als geestelijk.
In contact staan met je lichaam, voelen wat er gebeurt, zodat je weet wat jij nodig hebt, is belangrijk voor een goede voorbereiding op de bevalling, Voetreflexmassage kan hierbij een fijne ondersteuning bieden.

Voetreflexologie kan tijdens de zwangerschap verlichting bieden bij de volgende klachten/symptomen:

 • Zwangerschapsmisselijkheid
 • Maagzuur
 • Rugpijn
 • Pijn in het bekken
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Slapeloosheid
 • Obstipatie
 • Vocht vasthouden
 • Kramp in de benen
 • Hoofdpijn
 • Angst voor de bevalling
 • Weeën opwekken (rond de uitgerekende datum)
 • Ondersteuning tijdens de kraamperiode

Reflexologie kan ook worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent.
Als er geen klachten zijn, kan zwangerschapsreflexologie preventief worden ingezet voor meer ontspanning, meer contact met je kindje en behoud van vitaliteit.

“Tijdens de voetreflexmassage komt het lichaam meer in ontspanning, waardoor je makkelijker contact kan maken met je baby.”

De behandeling

De behandeling begin ik bij voorkeur met een ontspannend warm voetenbad met daarin magnesium badkristallen. Magnesium heeft vele voordelen voor ons lichaam en met name in de zwangerschap, Klik hier voor meer informatie. 

De voetreflexmassage vindt plaats op een massagetafel. Tijdens de behandeling kan ik gebruik maken van etherische oliën die over het algemeen een positieve bijdrage leveren aan het effect van de behandeling. De oliën waarmee ik in mijn praktijk werk zijn van DoTERRA
De behandeling duurt 45 min. Soms is een kortere behandeling tijdens de zwangerschap gewenst. De behandelingstijd wordt verrekend berekend.

Voetreflexbehandeling voor het opwekken van de bevalling

Soms laat een bevalling ‘lang’ op zich wachten. Voetreflexologie kan worden toegepast om de bevalling op gang te brengen. Zo kan mogelijk een inleiding met medicatie voorkomen worden. Het meest effectief is om deze overtijd behandeling rond de uitgerekende datum toe te passen.
Door de specifieke reflexzones te stimuleren kunnen weeën worden opgewekt.
Sommige vrouwen voelen tijdens behandeling harde buiken opkomen. Er is geen garantie dat het lichaam direct gereageerd, soms is herhaling van de overtijd behandeling nodig.
Als de vliezen gebroken zijn, maar er zijn nog geen weeën, dan kan voetreflexmassage ook heel goed worden ingezet om de weeën op te wekken.

Behandeling door een reflexzonetherapeut is een goede aanvulling, maar vervangt nooit de verloskundige of gynaecoloog.

Postnatale behandeling

Regelmatig komen moeders terug na de bevalling voor een postnatale voetreflexmassage. De balancerende en herstellende werking van voetreflexologie ondersteunt een voorspoedig herstel en kan ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding weer sneller in evenwicht komt.

Ook komen ouders terug voor een behandeling van hun kindje met bijvoorbeeld klachten als krampjes, reflux of obstipatie. Daarnaast biedt ik ook cursus baby- en peuterreflexologie. Klik hier voor meer informatie.

Ervaar je een of meerdere van bovenstaande klachten of spreekt deze behandeling je gewoonweg aan? 

Neem dan contact met mij op voor een afspraak!

Ervaringen van anderen...

José Harte-Schotanus

Een gezin met een peuter en pasgeboren tweeling zorgt voor veel hectiek. Wat fijn dat ik door middel van de thuiscursus babyreflexologie bewust ontspannen contact met de kinderen heb leren maken. Een luisterend oor en de praktische tips van Liselotte waren een heel fijne bijkomstigheid tijdens de cursus. Bedankt!

Klik hier voor meer reviews.

Terug naar boven